2014年1月12日星期日

41個月的大長征

10 JANUARY 2014(FRI)

又大一個月,小小豬已經41個月大,下個月就三歲半了,不過唔知點解總係覺得小小豬一啲都唔似三歲,就連係街上嘅人都成日問我佢夠三歲未?

究竟係小小豬個樣生得細個,定係佢嘅行徑俾人覺得佢細路呢?算啦...唔深究啦,總之小小豬開心健康咁生活就足夠啦!

為左慶祝41個月大,今日我地三口子就嚟左個大長征,其實係去同小小豬去覆診呀~
Picture

其實係小小豬返PN時,由於小小豬講嘢唔叻,所以老師都叫我地去睇吓,早啲知道問題係邊,可以作出訓練。所以最後就經健康院再轉介去大口環兒童醫院再做詳細訓練。

係評估時小小豬都係唔肯講嘢,所以最後醫生都同小小豬開左個CASE。大大話話依一年多內,我地都返左兩堂言語治療(冇錯..一年多只係兩次,依個咪就係政府啦),之後一年後嘅今日就返去見兒科醫生。

點解要叫大長征?咪就係因為我地由屋企出發至去到目的地,大大話話都要大半個鐘,真係可以話搭車都搭到我傻呀!

我地約左兩點,但早左十分鐘去到,諗住早少少去到可以等小小豬WARE-UP吓,好乖仔咁自己睇圖書呀~
Picture

點知等左兩點半先見個醫生行入診所,覺得有啲過分囉,如果兩點半先開始接見,咁就唔好約我地咁早啦!(真係十個嬲呀!)

到我地見醫生個過程亦十分簡單,全程都五分鐘都冇。問吓小小豬日常生活同返學情況,到檢查小小豬時,都只係聽吓心跳同摸吓佢身體,最後都只係問左一個問題,就係小小豬叫咩名,真係何其簡單。之前又話小小豬言語弱,咁點解都只係問一個問題呢。真係完全摸不著頭腦呀!

醫生話小小豬大致都OK,所以都唔係做特別訓練,一年後再嚟覆診。

來回搭車三個鐘,等又要等半個鐘,見醫生都只係三分鐘,一年後又要嚟,真係有啲驚呀!不過大肥豬話都一年都係辛苦一次,始終開左個FILE,有人跟吓都未嘗唔係一件好事。

辛苦過後,我地去左間舒服餐廳食左個好味TEA,好好抖吓呀~
Picture

個麵包雪糕真係又靚又好味,雖然係見醫生過程都嬲嬲地,不過見到個靚麵包心情都好轉返啲啦!

沒有留言:

發佈留言